Кутак за математику…

Алиса у земљи чуда

На данашњи дан 27. јануара 1832. год. у Дерзберију, рођен је Луис Керол  ( енгл. Lewis Carroll), један од најчитанијих енглеских писаца, а такође и математичар, логичар, англикански свештеник и аматерски фотограф. Његова напознатија и најпопуларнија дела су романи Алиса у земљи чуда и њен наставак „Алиса с оне стране огледала“.

Чарлс Латвиџ Доџсон (енгл. Charles Lutwidge Dodgson), познатији по имену под којим је објављивао књиге – Луис Керол, је  предавао математику на Оксфорду. Испуњавало га је бављење математичким и логичким загонеткама, игре речима, измишљање апсурдно-фантастичних прича. Сва та интересовања нашла су своје место у две књиге за које у доба кад су објављене нико није могао да претпостави да ће постати класици енглеске литературе, а које су написане Доџсоновој најдражој другарици-девојчици, Алиси Лидл, која је била ћерка декана колеџа на којем је  предавао.

Читаоци неретко претпостављају да су Алисине авантуре са Гусеницом, Црном Краљицом, Чудном Мачком, Шеширџијом и осталима плод маште и ничега више. Само фантазија за децу. Па ипак, велика је вероватноћа да је Доџсон имао на уму одређена дешавања из стварног живота када је писао о догађајима у земљи Чуда. Алисина потрага за прелепом баштом и трка до последњег реда шаховске табле, поред тога што садрже занимљиве загонетке и игре речима, се могу разумети као низ углавном сатиричних коментара на напретке који су се у то време дешавали у математици и науци. Током XИX века математика је бивала све апстрактнија, нове области проучавања су укључивале: функције комплексних променљивих, више врста нееуклидских геометрија и апстрактну алгебру. Доџсон је тај радикалан заокрет доживљавао као нелогичан и недовољно интелектуално ригорозан. Дуги низ година постоје друштва и часописи посвећени управо откривању изнова и изнова нових ствари о овим ванвременским литерарним класицима.

 Његове књиге откривају свет слободне фантазије, хумора и игре речима.   Указујући на богатство нашег унутрашњег света он, у ствари, указује без чега одрастање није могуће. Машта и свет фантазије код Луиса Керола представљају кључ нашег унутрашњег развоја, без кога нема ни корачања кроз живот. Без тога ми остајемо заувек осиромашени: озбиљни када то није нужно, детињасти када треба исказати зрелост. Зато „Алиса у земљи чуда“ осликава вечну потребу нашег духовног сазревања.

Затворено за коментаре.